Od dawna znana jest piramida zdrowego żywienia. Wskazuje ona, które produkty, w jakich ilościach powinniśmy każdego dnia dostarczać naszemu ciału, by zachować pełnię zdrowia. Jeśli dodamy do tego regularną aktywność fizyczną, możemy ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, jak otyłość, cukrzyca, osteoporoza czy nadciśnienie.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Zbilansowana dieta – dlaczego jest tak istotna?
Każdego dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Przyjmuje się, że po śniadaniu i obiedzie robimy 4 godziny przerwy, a po drugim śniadaniu i przekąsce wystarczą 3. Kolacje za to powinniśmy spożywać na 2-3 godziny przed snem. Nie jemy też wtedy niczego ciężkostrawnego, by obciążać organizmu na noc.
Warzyw i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy
W tym powinniśmy jeść trzy razy więcej warzyw niż owoców każdego dnia. Możemy przygotowywać sobie smothie warzywne, placki lub jeść je na surowo. Warto zadbać o to, by spożywać jak najwięcej pełnoziarnistych produktów zbożowych, a chudego nabiału w ok. 2 porcjach. Jeśli z jakichś powodów unikamy produktów mlecznych, warto je zastąpić roślinnymi odpowiednikami pełnymi wapnia. Dobrze jeść niezbyt dużo mięsa. Zwłaszcza czerwonego. Zamiast niego można wybierać ryby, jaja i rośliny strączkowe. Podobnie sytuacja ma się z tłuszczami. lepszym rozwiązaniem są oleje roślinne.
Ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu
Dorosły powinien każdego dnia wypijać przynajmniej 1,5l wody oraz jak najmniej alkoholu. Warto też ograniczyć sól i cukier w diecie. Tą pierwszą można zastąpić ziołami, np. lubczykiem, a ochotę na coś słodkiego można zaspokoić bakaliami, np. orzechami czy owocami, także tymi suszonymi.